Archivace vína

Pod pojmem archivace vína si představujeme zhodnocení vína tzv. ležením na lahvi. Je potřeba ale vybrat vhodné víno k archivaci. Průměrná či špatná vína se věkem většinou zhoršují, nemá žádný smysl je archivovat. Vína nakoupená v obchodních řetězcích jsou určena k rychlé spotřebě. Jsou to většinou lehká, svěží vína, která časem ztrácejí na kvalitě. Jsou to vína s malým obsahem alkoholu a tříslovin. Pokud chcete víno k archivaci, měli byste nakupovat víno u vinaře, kde vám poradí jak víno uchovat a jak dlouho archivovat. Víno musí mít tzv. potenciál zrání, aby si zasloužilo archivaci. V průběhu vyzrávání se třísloviny a kyseliny zjemňují a přecházejí do harmonického souladu ( i když skutečné množství kyselin ve víně zůstává stále stejné). Aromatické látky v červených i bílých vínech získávají časem na komplexnosti a vyváženosti. Mění se také barva.
K archivaci jsou vhodnější odrůdy, které mají vyšší obsah extraktu, to znamená vyšší obsah kyseliny, která brání přílišnému rozmnožení mikroflóry. K archivaci se hodí především odrůdy: Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Sauvignon, Ryzlink vlašský a Chardonnay. Z červených vín je to Cabernet Sauvignon a Rulandské modré. Naproti tomu vína vyráběná z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané mají nižší obsah extraktu a kyselin, doporučují se tedy vypít jako mladá, co nejdříve po stočení do lahví.
Další faktor důležitý pro archivaci vín je obsah alkoholu (měl by být min.12%),který určuje „robustnost“ vína a chrání víno před bakteriemi. Poslední z faktorů je obsah kyseliny siřičité. Pokud jí je ve víně málo, víno předčasně stárne a může se zkazit oxidací.
A jak dlouho víno archivovat?
Na to nelze lehce odpovědět. Rozhodně neplatí čím starší víno, tím lepší. Je pravda, že bílá vína stárnou v lahvi rychleji, než červená vína. Doporučuje se většinou jakostní a kabinetní vína archivovat 1-3 roky, vína označená jako výběr z hroznů a pozdní sběr 3-6let.Vína s vyšším obsahem cukru- ledová, slámová a výběr z bobulí minimálně 3 roky, většinou mnohem déle. U většiny vín se však nedoporučuje archivovat déle než 10 let. Jak už bylo napsáno, u archivace nejvíce záleží na tom jak je víno vyškoleno, tedy připraveno vinařem. A jak odhadnout, kdy se víno ocitne na vrcholu? Nejspolehlivější strategie spočívá v tom, že si koupíte karton vysoce kvalitního vína, doporučeného vinařem k archivaci a každý rok vypijete jednu lahev. Tak budete mít příležitost sledovat, jak se víno vyvíjí. Až začne působit „unaveně“- mizí ovocitá vůně a místo ní nastupuje oříškové či zemité aroma, nebo se značně mění barva, je čas načít všechny zbylé lahve.

Scroll to Top