Podávání vína

Stalo se již tradicí, že bílá vína se podávají vychlazená a červená vína mají mít pokojovou teplotu. Ale většinou se bílá vína podávají příliš vychlazená a červená zase moc teplá. Potom si víno nevychutnáme tak jak bychom mohli a potenciál vína tím přichází nazmar. Příliš studené víno ztrácí svou vůni a chuť. Kyselost získá převahu nad sladkostí  a víno bude působit nevyváženě. Velmi nízká teplota totiž kyselost podtrhuje a navíc se obtížně vytahuje korková zátka, protože při nízkých teplotách přilne k láhvi vosk nacházející se v korku. Při vyšší servírovací teplotě se naopak aromatické složky bílých vín lépe rozvinou a suchá vína chutnají více ovocněji. To je žádoucí hlavně při podávání příliš strohých verzí vína. Doporučení servírovat červené víno pokojové teploty pochází z dávných dob, kdy se pokojová teplota pohybovala kolem 16-18 °Celsia. Dnes se teplota doma pohybuje kolem 21-24 °Celsia, což je prostě příliš. Je dobré, vychladí-li se bílé víno po několik hodin v chladničce, ale nenecháváme ho tam příliš dlouho. Červené víno stačí uložit do lednice přibližně na 15 min. V případě potřeby, můžeme víno rychle vychladit ve studené vodě s ledem. Chlazení pouze pomocí kostek ledu jde pomalu, protože s nimi není v kontaktu celý povrch lahve. Další trik, který pomůže víno zchladit spočívá v kroužení  lahví, aby se do kontaktu se sklem dostala i teplejší tekutina uvnitř. Této metody se však vyvarujte u starých vzácných nebo jinak cenných vín. Osvědčilo se rovněž uložit lahev přibližně na 10-15min. do mrazničky. Také je možno použít izolační obaly , které ochladíte a navléknete na lahev. Teplota vína při nalití do skleničky stoupne o 2°C, proto je dobré s tímto rozdílem počítat a zchladit víno o 2 stupně více než je doporučeno ke konzumaci.

Pro přehlednost uvádíme tabulku teploty vin:

  •         Mladá bílá vína  9 – 10 °C
  •         Starší bílá vína  10 – 12 °C
  •         Červená vína  11 – 12 °C
  •         Těžší červená vína  15 – 17 °C
  •         Dezertní vína  10 – 12 °C

Šumivá vína

Šumivá vína, Champagne a sekty se kvůli udržení nízké teploty podávají  v kbelíku s ledem a vodou. Odtrhne se krycí folie, pak se sejme drátěný košík, doporučuje se palcem druhé ruky přidržovat korkovou zátku, přes kterou se přehodí utěrka, která umožní lepší uchopení korku-zátky a zabrání jejímu vylétnutí. Při získání praxe můžeme utěrku vynechat. Pak se kroužením odstraní korek, vždy se drží korek a kroutí nakloněnou lahví. Postupuje se zvolna. Důležité je nehlučné otevření sektu.

Bílá vína

Bílá vína se podávají stejně jako šumivá, buď v chladícím tubusu nebo v nádobě s ledem, aby teplota vína byla stabilní. Láhev se otevře vývrtkou, vývrtka by neměla projít skrz na skrz zátkou-korkem, aby se korek neporušil. Jestliže na hrdle lahve ulpí zbytky korku, je potřeba utřít je utěrkou nebo ubrouskem. U vín, které zrály delší dobu v sudu se doporučuje dekantace.

Růžová vína

Růžová vína se podávají stejně jako bílá.

Červená vína

Během otvírání červeného vína je potřeba s vínem decentně zacházet. Rychlé pohyby mohou ve vínu rozvířit sediment, který není na závadu. Jak víno stárne, uvolňují se zvláště z červených vín třísloviny a barevné pigmenty, které jsou jejich přirozenou složkou a usazují se na dně lahve. Láhev se otevře kvalitní vývrtkou( u velkých vín je většinou dlouhý korek). U červených vín se většinou provádí dekantace.

Scroll to Top