Sklenice na víno

Pro sklenice na víno platí tato základní pravidla. Sklenka na víno by měla mít tulipánový tvar a stopku, neboli nožku. Sklenice s rovnými stěnami by se k ochutnávání vína používat neměly. Tulipánový tvar je vhodný proto, že se v něm lépe koncentrují aromatické látky a umožňuje plné rozvinutí buketu. Díky stopce, za niž se sklenice drží, víno nezahříváte rukou. Ideální sklenice na víno je čirá, abychom mohli vidět barvu vína. Dalším významným faktorem prvotřídních vinných sklenic je broušený okraj namísto zakulaceného. Zaoblený okraj totiž při naklonění sklenky způsobuje na hladině vína mírný oblouk. Část vína tedy velmi důležitou část jazyka při pití mine. Broušené okraje tento problém vyřeší. Základním pravidlem je, že sklenky na bílé víno mají menší kalichy než na červené víno. Při nalévání byste měli sklenici naplnit pouze do poloviny maximálně do dvou třetin, abyste mohli se sklenicí s vínem uvnitř zakroužit a nepolili jste se při tom.

Další dva druhy sklenic, které byste měli mít ve své domácnosti,  jsou vysoké úzké flétny na šampaňské(dobře uchovávají bublinky) a menší sklenice na dezertní či dolihovaná vína. Kdo si chce opravdu vychutnat kvalitní víno, pořídí si sklenky z olovnatého křišťálu, který zdůrazňuje lesk a optické vlastnosti vína.

Jak uchovávat otevřenou lahev?

Jestliže lahev nedopijete a chcete zbytek vína uchovat na příště, je třeba ho chránit před přístupem kyslíku nebo alespoň zpomalit proces oxidace. Na trhu jsou k dostání různé systémy pro skladování vína například vakuové pumpy, které z lahve vyčerpají vzduch. Nebo se dá víno chránit pomocí netečného plynu, který se vstříkne do lahve, aby její obsah chránil před oxidací. Dalším dobrým nápadem je obstarat si prázdnou poloviční lahev, přelít do ní zbylé víno a zátkou uzavřít. A vůbec nejjednodušší způsob skladování vína spočívá v zazátkování lahve a uložení do chladničky. V tomto případě je nutné rychle zkonzumovat, nejlépe druhý den.

Scroll to Top