Nová studie říká, že káva a naše oblíbené víno dodávají do našich střev mikrobiální rozmanitost, která nás chrání před nemocemi. Jak přesně je víno prospěšné?

Některé potraviny jsou obecně přijímány jako prospěšné pro střevní mikroflóru. Vezměte si například jogurt. Obsahuje živé bakterie, tzv. probiotika, která pozitivně ovlivňují imunitní systém, působí proti žaludečním potížím a dobře zasytí. Nyní tato nová studie tvrdí, že také právě káva a víno – dva nápoje, které se zdají příliš kyselé pro citlivý žaludek – mohou být dobré pro střevní bakterie.

Podle doktorky Jingyuan Fu a jejího výzkumu na Univerzitě v nizozemském Groningenu to není tak, že potřebujeme ve střevech pouze jeden druh bakterií. Naopak potřebujeme rozmanité bakterie, které se nacházejí v různých potravinách. Prospěšné je tak ovoce, zelenina, čaj, podmáslí, jogurty a právě i víno nebo káva. Naopak slané občerstvení, slazené nápoje, umělá sladidla, plnotučné mléko a potraviny bohaté na jednoduché uhlohydráty vhodné nejsou, protože rozmanitost snižují. Střevní rovnováha může být narušena také nedostatečným spánkem, kouřením, cukrovkou nebo nejrůznějšími léky v čele s antibiotiky. Toto narušení může způsobovat zažívací potíže, obezitu nebo třeba i výkyvy nálad.

Doktorka Fu ve svém výzkumu pracovala se vzorkem více než 1 100 lidí ze severu Holandska, které nechala vyplňovat dotazníky o jejich stravovacích návycích a zdraví. Celý tým dále zkoumal DNA bakterií a dalších organizmů ve vzorcích. Výsledky výzkumu byly publikovány 29. dubna v časopise Science.

Vaší oblíbenou lékárnu můžete navštívit ZDE ;-)

Vino_zdravi_FB

Scroll to Top